MYYMÄLÄ AVOINNA
ma, ke, to 10-17
ti klo 12-18
pe ja la 10 – 14
su suljettu

Laama

Näytetään kaikki 2 tulosta

Laama

Laama eläinten karvasta saadaan valmistettua laamalankaa. Laaman villa ei sisällä lanoliinia ja se on pehmepämpää kuin lampaan villa. Näin ollen myös herkkäihoiset voivat pitää ihoaan vasten tätä lankaa. Etelä-Amerikassa on kahdenlaista laamatyyppiä, pitkäkarvainen laama sekä lyhytkarvainen-. Laamasta saadaan villaa vähemmän kuin esimerkiksi lampaista, sillä laamoja keritään harvemmin.

Laamavillan ominaisuudet

Laamat on sukua alpakoille, sillä ne molemmat kuuluvat kamelieläintensukuun. Laaman villa on siis ominaisuuksiltaan samankaltaista kuin alpakan villa. Laaman alusvilla on hienompaa kuin päällysvilla, joten alusvillasta saadaankin tehtyä hienoa laamalankaa. Luonnonkuiduista valmistettu lanka on hengittävää, mikä tekee siitä miellyttävän käyttää. Laamanvillaa sekoitetaan usein myös lampaanvillan kanssa sekoitelangaksi. Laamoja keritään harvemmin kuin lampaita, jolloin villaain on vähemmän saatavilla.

Laamalangan käyttö erilaisissa käsitöissä

Laaman villasta valmistettu lanka on hengittävää ja omaa hyvän lämmöneristävyyden. Se sopii talvisiin lämmittäviin asusteisiin.  Villalankojen ominaisuuksien hyviä puolia on kosteudensiirtokyky, jolloin esimerkiksi puserot ovat mukavia käyttää. Voit työstää lankaa myös virkaten, jolloin saat luotua langasta vaikka pipon. Kauniit ylhäältä alas neulottavat kaarrokeneuleet ovat olleet lähivuosina suosiossa, jotka sopivat myös ulkoiluun. Erilaiset huivit ja shaalit lämmittävät myös tuulisella kelillä, joita voitkin valmistaa neuloen tai virkaten.