MYYMÄLÄ AVOINNA
ma, ke, to 10-17
ti klo 12-18
pe ja la 10 – 14
su suljettu

Käsinvärjäyslangat

Käsinvärjäyslangat

Käsinvärjäys on erinomainen tapa luoda yksilöllisiä lankoja, joilla on ainutlaatuinen, uniikki väritys. Se on myös hyvä tapa lisätä persoonallisuutta kudottuihin tai virkattuihin projekteihin. Käsinvärjäyslangat ovat erityisesti suunniteltu tähän tarkoitukseen ja niitä on saatavilla eri paksuuksissa sekä materiaaleissa. Käsinvärjäyslangat ovat yleensä luonnonkuituja, sillä nämä kuidut ovat ihanteellisia värjättäväksi. Ne ottavat hyvin väriä vastaan ja kuidut imevät värin itseensä. Käsinvärjäyslankojen valikoima on lisääntynyt viime vuosina ja värjäys luonnonväreillä olikin valittu vuoden 2022 käsityötekniikaksi. Värjäys onkin mielenkiintoista puuhaa, sillä lopputulos voi olla yllätyksiä täynnä. Valikoimistamme löytyy sukkalankoja kolmessa eri paksuudessa, jotka on tarkoitettu käsinvärjäykseen. Myös ohutta glitteri-sukkalankaa värjäykseen on saatavilla meiltä. Tämän lisäksi on 100% merinovillalanka värjäykseen sekä upea merino-lino käsinvärjäyslanka, joka on sekoitus merinovillaa ja pellavaa.

Erilaisia värjäystekniikoita

Erilaisia värjäystekniikoita on olemassa monenlaisia. Kasvivärjäys on nostanut suosiotaan ja se onkin ympäristöystävällinen vaihtoehto. Hyvänä muistisääntönä kerättävän kasvin määrään pidetään; 100g lankaa kohden tarvitset 1000g tuoretta kasvia tai vastaavasti 100g kuivattua. Kasviksi sopii esimerkiksi violetti lupiini, jota keräämällä teet oikean ympäristöteon. Lopputulos vaihtelee haalean vaaleansinisestä kauniin violettiin. Lopulliseen väriin vaikuttavat monet seikat kuten kasvin kasvupaikka ja maalaji sekä langan materiaali. Avokadon kuorilla ja siemenillä saa aikaan kauniin vaaleanpunaisia sekä roosan sävyisiä lankoja. Punasipulin kuorista saat aikaan rusehtavan ja vihertävän erilaisia sävyjä. Keltasipulin kuorilla saat puolestaan upean okran ja keltaisen sävyisiä lankoja. Tämän lisäksi voit kerätä käpyjä tai erilaisia vihreitä kasveja luonnosta. Myös sienillä voit saada aikaiseksi upean värisä lankoja. Muista tarkistaa ennen keräystä, että keräät oikeanlaisia sieniä. Luonto on pullollaan ihania värjäykseen soveltuvia kasveja, kokeilemalla selviää mitä kaikkea värejä voitkaan saada aikaiseksi! Muita langanvärjäys tapoja ovat mm. mikrovärjäys, purkkivärjäys ja  perinteinen kattilassa tai padassa värjääminen.

Lanka täytyy ylimääräisistä käsittelyaineista sekä villa rasvasta ennen värjäystä, jotta väri tattuu paremmin kiinni. Lanka täytyy myös purettaa esimerkiksi alunalla ennen värjäystä, jotta väri tarttuu lankaan kiinni. Puretusaine ikäänkuin rakentaa sillan langan ja värjäysaineen välille.